gototopgototop
Gemeente en VVB werken aan waterkwaliteitAfdrukken
vrijdag 11 mei 2012 22:53

Voorschoten - Gemeente Voorschoten heeft recent een Waterbeheerplan 2012-2016 gelanceerd. Hierin staat duidelijk omschreven wat de gemeente in deze periode gaat uitvoeren. Eindelijk mogen we zeggen, aldus de Voorschotense Visserij Belangen. Dat lag lang niet altijd aan de gemeente zelf, al was deze wel de eindverantwoordelijke.

Het waterbeheer binnen de gemeente werd in het verleden uitgevoerd door een interim medewerker. Volgens het beheerplan waren er dit vier en was er geen prioriteit. De gedachtegang was: sloten zijn om regen en grondwater af te voeren, vissen (laat staan hengelsport) waren niet belangrijk. Sinds 2007 is Voorschotense Visserij Belangen (V.V.B.) in gesprek met gemeente Voorschoten over de slechte waterkwaliteit. De voorzitter heeft duidelijk naar voren kunnen brengen dat in het verleden het waterbeheer een ondergeschoven kindje was, met alle gevolgen van dien voor de fauna en flora. Vooral het ernstig afnemen van de vispopulatie was hiervan een gevolg. Iedereen die de berichten hebben gevolgd kent deze nog van de riooloverstorten, o.a. in Noord Hofland. Er waren al wijzigingen/reparaties ad-hoc uitgevoerd maar was er nog geen duidelijk beheersplan.

Nu het beleid opnieuw is vastgesteld kan er worden gesproken over een doorbraak voor de verbetering van de waterkwaliteit. Gemeente Voorschoten heeft zich duidelijk uitgesproken: Voorschotense Visserij Belangen krijgt een adviserende rol. Hoogheemraadschap Rijnland (HHR) is door haar functie al adviseur, HHR heeft wateren in onderhoud binnen gemeente Voorschoten en gaat de V.V.B. adviseren in waterkwaliteit en het visstand beheer.

Hieronder de officiële tekst uit het beheerplan:

Advies Voorschotense Visserij Belangen (VVB) over waterkwaliteit
Er bestaat reeds een nauw contact tussen de gemeentelijke beheerders en de VVB. De VVB voorstaat reeds jaren een verbetering van de waterkwaliteit in Voorschoten. Vanwege haar –historische – kennis over de waterkwaliteit wordt de VVB in een adviseursrol betrokken bij het beheer. Hiervoor komen de waterbeheerder en de VVB vier maal per jaar bijeen voor overleg. Het overleg vindt plaats in maart, juni, september en december. Tijdens dit overleg wordt het verbeteren van de waterkwaliteit besproken en wordt kennis uitgewisseld. Van dit overleg worden notulen gemaakt. Daarnaast is afgesproken dat de VVB de waterbeheerders met regelmaat van meetgegevens van diverse watergangen voorziet.

Bron: volnieuws.nl

comments